Ako sa vyznať v protilátkach pri potravinovej intolerancii?

Pravidelne dostávame otázky ohľadom vašich výsledkov na potravinové alergie alebo intolerancie. Interpretácia, alebo vysvetlenie výsledkov je úlohou lekára. Častokrát sa však výsledky dozvieme telefonicky bez vysvetlenia, alebo sme často po vyšetreniach ubolení, unavení, zaskočení a nedokážeme tak úplne vnímať a pýtať sa. Prinášame vám preto krátke vysvetlenie takýchto testov. Pripravili sme trošku odbornejšie (pre náročných a zabehnutých v problematike), ale krátke a stručné vysvetlenie protilátok imunoglobulínov, ktorých prítomnosť sa diagnostikuje pri problémoch s potravinami. Reč bude len o potravinových intoleranciách, o alergiách sa dočítate v nasledujúcom článku.


Imunoglobulíny

sú protilátky, ktoré organizmus produkuje proti cudzorodej látke (antigénu), ktorá vnikne do organizmu. Sú produkované B-lymfocytmi. Ich funkciou je identifikácia, opsonizácia (označenie) a neutralizácia cudzích elementov v tele (vírusy, baktérie, transplantáty) a aktivácia komplementu. Ako také nebojujú proti antigénom, ako napríklad makrofágy. Poznáme päť typov protilátok IgA, IgG, IgM, IgD, IgE

IgA:

  • ochraňujujú povrch slizníc a kože pred uchytením cudzorodých látok
  • nachádzajú sa v mlieku (kolostrum), slzách a slinách
  • 85% IgA protilátok sú lokalizované v tkanivách a slizniciach, uplatňujú sa najmä v rannej fáze infekčných ochorení.

IgG :

  • prechádza placentárnou bariérou a tým chráni i plod pred cudzorodými zárodkami ešte pred tým, ako sa vytvorí vlastný imunitný systém
  • obaľuje mikróby, vírusy a huby a urýchľuje ich vychytávanie inými bunkami imunitného systému
  • zvyšuje fagocytózu a neutralizuje toxíny
  • uplatňujú sa v neskoršej fáze priebehu infekčných ochorení

IgM:

  • uplatňujú sa v rannej fáze priebehu infekčných ochorení, preto sú vhodné k rozpoznaniu čerstvého ochorenia.
  • imunoglobulín, ktorý zvyšuje fagocytózu
  • špeciálne bojuje proti mikroorganizmom (baktériám)
  • nachádza sa na povrchu B-lymfocytoch

IgE:

  • chráni pred parazitnými ochoreniami
  • ich účinkom sú uvoľnované látky ako napríklad histamín
  • faktor zodpovedný za alergické reakcie (pri naviazaní sa na bunku spôsobuje jej degranuláciu, čo spôsobuje alergickú reakciu)

IgD:

  • stimuluje B-lymfocyty
  • jeho činnosť v organizme nie je presne objasnená

Zhrnutie a všeobecne popísané typy imunoglobulínov a ich funkcie, ktoré sa uplatňujú v našom imunitnom systéme máme za sebou. Spozornieť treba, ak sa v krvi zobrazí nadprodukcia imunoglobulínov. Všeobecne táto hladina poukazuje na akútne alebo chronické zápaly v organizme rôzneho typu. Naopak, ak je imunoglobulínov vo vzorke menej ako je hranica, ide o zníženú produkciu – syndróm nedostatku protilátok.

Ak však chceme poznať hodnoty protilátok voči jednotlivým potravinovým antigénom, čísla sa líšia vzávislosti od typu potraviny a tiež od typu imunoglobulínu. Najčastejšie sa diagnostikuje z krvi podľa prítomnosti protilátok - celiakia, intolerancia lepku, kravského mlieka, kazeínu, beta-laktoglobulínu, laktózy, sóje a vaječnej bielkoviny- ovoalbumín.
Hodnoty podľa, ktorý si môžete skontrolovať či danú intoleranciu máte, alebo nie, nájdete v tabuľke nižšie.

Protilátky proti tkanivovej transglutámináze IgA

kIU.ℓ−1

<10

Protilátky proti kravskému mlieku IgG

kIU.ℓ−1

<20

Protilátky proti kravskému mlieku IgA

kIU.ℓ−1

<14

Anti-kazeín

IgG a IgA

index pozitivity

< 1

Anti-beta laktoglobulín

IgG a IgA

index pozitivity

< 1

Anti-laktóza

IgG a IgA

index pozitivity

<1

Anti sója

IgG a IgA

index pozitivity

<1

Anti-ovalbumín IgG a IgA

index pozitivity

< 1

Diaminoxidáza kvantita

10 normálne množstvo

< 3 nízke množstvo

Diaminoxidáza funkcia

10 normálne množstvo

< 3 nízke množstvo


Našli ste si pozitívne hodnoty v tabuľkách? Dokonca na viac druhov potravín?
Čo teda robiť ak mám intoleranciu na niektorú z potravín?

Základom je vyradenie danej potraviny z jedálnička, čo so sebou však prináša ďaľšie otázky. Čím si potravinu v strave nahradím? Čím si nahradím výživové hodnoty potraviny v strave napr. vápnik? Prečo mám intoleranciu na tieto potraviny, keď doteraz nebol žiadny problém?

Na tieto otázky Vám veľmi radi zodpovieme a prevedieme Vás celým procesom zmeny. Na konzultáciu sa môžete prihlásiť tu https://imwell.sk/vyzivovy-plan.

Prajem Vám pekný deň,

Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420

mail: info@imwell.sk

web: www.imwell.sk

FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/

Poradňa: https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradna-histaminova-intolerancia-alergia-dieta/

2jpg