Ako sa zbaviť nafukovania I. časť

9 tipov ako sa ho zbaviť

Nafukovanie spôsobuje nadmerné množstvo tuhých látok, kvapalín alebo plynov v našom tráviacom systéme, taktiež nahromadené plyny alebo nedostatočný pohyb čriev - peristaltika.
Následne pociťujeme tlak, diskomorfot, pohyb čriev spojený s bolesťou alebo zväčšené brucho. Ak plyny odchádzajú je to ten lepší prípad pre nás, ale nie pre naše okolie. Zastavená plynatosť môže spôsobovať veľké bolesti hladkého svalstva a spôsobovať spasmy (kŕče), pretože plyny rozširujú a nafukujú črevá.

Ako si pomôcť a ako predísť týmto stavom?

1. Nechajte si vytráviť
Nafukovanie môže sposobiť príliš veľká porcia jedla, alebo príliš časté jedenie bez pocitu hladu. Zaťažený tráviaci trakt vynaloží veľkú energiu na strávenie a niektoré zložky nemusia byť dostatočne natrávané. Preto je pre metabolizmus aj tráviaci systém vhodnejšie jesť častejšie menšie porcie ľahšieho jedla ako napr. dve veľké za deň. Nechajme náš žalúdok vyprázdniť, aby obnovil všetky kyseliny, enzýmy a tráviace šťavy a bol pripravený stráviť daľšie jedlo. Pri nafukovaní platí aj fakt, že ak máte nafukvoanie často, ste oveľa citlivejší na potraviny.

2. Dôkladné požutie stravy
Zuby a jazyk sa ako prvé podieľajú sa na procese spracovania potravy. Uľahčime preto daľším orgánom nášho trávenia prácu a doprajme si čas na dôkladné spracovanie jedla v ústach. Sliny sú alkalické (zásadité) takže znižujú Ph kyslých potravín, mucín uľahčuje prehĺtanie, ptyalín je enzým, ktorý rozkladá najmä škroby. Pokiaľ teda sústo dostatočne dlho necháme pod pôsobením týchto látok, môžeme sa vyhnúť tak kvaseniu škrobov, alebo dlhému tráveniu z čoho následne vzniká plynatosť. Sliny ďalej spájajú rozžutú potravu, a súčasne chránia sliznicu pred poranením ostrými hranami tvrdej alebo suchej potravy, čo následne zabraňuje prenikaniu látok do krvi napr. proteínov z čoho môže následne vzniknúť alergia na potraviny. Zuby spracujú potravu na sústo s hladkým povrchom čo uľahčuje nasadanie chemických väzieb pri trávení kyselinou alebo enzýmami.

3. Pitný režim po jedle
Počas jedla ani po jedle sa nepije. Ak sme smädní po jedle tak bolo príliš slané. Príjmom tekutín po jedle narušíte tráviaci proces tým, že zriedite tráviace šťavy a zemníte tak koncentráciu jednotlivých zložiek. Inými slovami tráviace šťavy už nebudú mať takú silu aby dokonale strávili prijatú stravu.

4. Stolovanie
Dôležitým bodom, na ktorý sa dnes zabúda je stolovanie. Pri konzumácií jedla za chôdze, pri rozprávaní, telefonovaní dochádza spolu s jedlom ku konzumácii vzduchu, ktorý v našom tele ostáva cestuje spolu so stravou do čriev, kde spôsobuje nafukovanie a plynatosť. Taktiež je dôležité sústrediť sa na jedlo a dôkladne ho požuť. V Indii jedia rukami pretože pracujú s energiou, pri dotyku jedla si berú energiu a odovzdávajú aj svoju.

5. Intolerancie a alergie a potraviny
Existujú dva zdroje plynov v zažívacom systéme. Jedným z nich je produkovaný baktériami v čreve.
Druhým je vzduch alebo plyn, ktorý prehĺtame pri jedení alebo pití. Ak sa baktérie tvoria v čreve, tak je to z dôvodu že sa snažia rozložiť nestrávené zvyšky jedla. Tieto nestrávené zvyšky jedla vznikajú z rôznych dôvodov. Plynatosť je jeden z hlavných príznakov hypersenzitivity na potraviny. Pri intoleranciách ako je intolerancia laktózy alebo fruktózy dochádza k hromadeniu plynov v hrubom čreve, kde sa baktérie snažia rozložiť nevítaný cukor. Laktóza by mala byť strávená pomocou enzýmu laktáza. Pri absencii tohto enzýmu dochádza k intolerancii spojenej s príznakmi ako je nafukovanie. Plynatosť môže mať pôvod aj v alergii na mliečnu bielkovinu, pšenicu alebo aj celiakii - intolerancii na lepok. Preto ak vás nafukovanie trápi aj keď sa zdravo stravujete napíšte nám.

Ak neviete nájsť odpoveď na vaše tráviace problémy napíšte nám mail alebo správu na FB profile. Pretože príčin nafukovania môže byť mnoho, budeme sa snažiť nájsť príčinu týchto problémov a nastavením správnej výživy môžeme spolu predísť vzniku alebo rozvinutiu ďalších ochorení (prečítajte si viac o individuálnom výživovom pláne).


Ďalšie tipy ako sa zbaviť nafukovania nájdete tu: 

https://imwell.sk/blog/ako-sa-zbaviť-nafukovania-iičasť



Čítajte ďalej

Veľká osmička - osem najčastejších potravinových alergénov http://imwell.sk/blog/veľká-osmička-osem-najčastejších-potravinových-alergénov

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Príznaky potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac

Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií

Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia