Liečba potravinovej alergie

Diagnostika alergie na potraviny

Len 8 druhov potravín je zodpovedných za 90 % alergických reakcií na potraviny. Patrí sem kravské mlieko, vajcia, pšenica, ryby, arašidy, orechy, sója a kôrovce. Ak máte podozrenie na potravinovú alergiu urobte si rozbor stravy a sledujte reakcie po konzumácií týchto potravín. Dôležité je aj sledovať či problém spôsobujú len surové potraviny alebo aj tepelne upravené. Pamätajte aj na to, že pozitívna rodinná anamnéza zvyšuje riziko potravinovej alergie.

Pri potvrdení podozrenia na potravinovú alergiu je potrebné navštíviť lekára a konzultovať prejavy, ktoré vznikli po konzumácií potravín. Zisťovanie alergie na potraviny sa diagnostikuje pomocou kožných testov SPT (skin prick test), ďalej sa vyšetruje hladina špecifických IgE protilátok na daný alergén. Obe tieto vyšetrenia môžu podstúpiť pacienti všetkých vekových kategorií. Potravinovú alergiu je možné diagnostikovať aj pomocou molekulárnych testov, expozičných testov a pod.  

Problémom môže byť aj intolerancia teda neznášanlivosť potravín, kedy sa jedná najmä o traviáce prejavy. Do hry nevstupuje imunitný systém, takže testy na neznášanlivosť potravín si môžete urobiť aj doma pomocou domácich testov. V prípade pozitívneho testu je potrebné navštíviť lekára, pretože za vznikom potravinových neznášanlivostí môže byť vo väčšine prípadov narušenie črevného biómu alebo ochorenie tráviaceho traktu. 

Ak sa rozhodnete návštevu lekára odložiť a eliminovať potraviny zo stravy sami bez dohľadu lekára, rátajte s tým, že po vylúčení potencionálnych alergénov zo stravy sa v krvi už nebudú nachádzať protilátky IgE. Preto ak sa neskôr rozhodnete pre diagnostické testy, môžu vyjsť ako negatívne aj keď je pacient alergický. Preto odporúčame problém riešiť ihneď ako vznikne a nájsť tak príčinu zdravotných ťažkostí.  

Liečba potravinovej alergie

Zatiaľ jedinou známou a dostupnou liečbou je vyhýbanie sa týmto potravinám. Prejavy potravinovej alergie sú individuálne v závislosti od situácie pacienta aj od potravinového alergénu. V prípade alergie na potraviny však treba myslieť aj na to, že môže ísť o veľmi silné príznaky vrátane spomínanej anafylaxie. Reakcia je vždy indivduálna, čo sa týka alergika aj potravinového alergénu. Pri vzniku potravinovej alergie a jej diagnostike často pretečie veľa vody. Počas tohto obdobia sa bióm tenkého čreva dostáva do nerovnováhy a to môže spôsobiť celkové zníženie obranyschopnosti organizmu. Ako náhle začnete dodržiavať diétu, črevná mikroflóra začína svoju prácu a je cíteľné prospievanie organizmu. Preto tendencia zhrešiť ak sa cítite lepšie nie je na mieste, pretože sa môžeme dostať opäť na začiatok. Navyše tolerancia alergénu po jeho vylúčení zo stravy sa časom znižuje, čiže reakcia na alergén môže byť niekoľkonásobne silnejšia. 

Ako predchádzať alergickým reakciám pri potravinovej alergii? 

Zatiaľ jediným riešením ako predchádzať alergickým reakciám na potraviny je vyhýbanie sa alergénom v strave. Základom pre vyhýbanie sa alergénom je čítanie zloženia na obale pri nakupovaní potravín. 

Etikety treba čítať tri krát:

- v obchode pri nákupe.

- doma pri vykladaní nákupu.

- a do tretice pred konzumáciou potravín.


Pri každom nakupovaní aj overených potravín, ktoré ste už vyskúšali, a zvyknete ich kupovať pravidelne treba byť opatrní, zloženie môže výrobca kedykoľvek zmeniť, alebo pridať rôzne ingrediencie obsahujúce alergén.

Za spoľahlivé potraviny môžeme tak pokladať tie ktoré majú licenciu a deklarujú obsah bez daného alergénu. Ten býva zpravidla zobrazený na obale v podobe preškrtnutého alergénu, napr. preškrtnutého klasu, alebo s označením FREE, napr. milk free. Pri týchto potravínach býva obmedzujúca cena, ktorá však v porovnaní s minulosťou klesá. Klesajúce ceny týchto potravín nám naznačujú väčší dopyt a tým pádom aj zvýšenie alergických a intolerančných ochorení. Zloženie treba čítať aj na týchto výrobkoch pretože ak je na obale preškrtnutý klas, označuje to výrobok "bez lepku", čo ale nemusí znamenať že je "bez pšenice". Podobne je to aj pri označovaní kravského mlieka pretože pri preškrnutej ikone mlieka môže ísť o výrobok bez "laktózy" ale nie výrobok bez "mlieka", čo spôsobí problémy alergikom na mliečnu bielkovinu. 

Čo nás čaká v budúcnosti ? 

Vedci tvrdia, že aby sme sa posunuli dopredu v hľadaní odpovedí na vznik, príčiny a liečbu potravinových alergiií je nevyhnutné dodržiavať podobnú metodiku výskumu a kritický pohľad na problematiku. Následne lepšie porozumieť základnej imunológii tolerancie a imunopatogénnych mechanizmov potravinovej alergie u človeka. Preskúmať vlastnosti potravinových alergénov a účinky potravinárskeho spracovania a prídavných látok. Súvislosti nám pomôže spojiť aj skúmanie črevného a kožného mikrobiómu, jeho účinkov na imunitnú toleranciu a precitlivenosť a preskúmanie ľudského genómu. Napriek veľkému pokroku v oblasti potravinovej alergie zostávajúce otázky budú pravdepodobne viesť vedcov najmenej počas nasledujúcich troch desaťročí.



Čítajte ďalej

Čo je vlastne potravinová alergia? http://imwell.sk/blog/čo-je-potravinová-alergia

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Príznaky potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac

Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia