Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii
Pojmy a výrazy, ktoré by ste mali poznať pri alergii alebo intolerancii na potraviny.
Čítajte viacPojmy a výrazy, ktoré by ste mali poznať pri alergii alebo intolerancii na potraviny.
Čítajte viacNepriaznivá reakcia na potraviny môže byť aj prejavom potravinovej neznášanlivosti – intolerancie. Pri potravinovej intolerancii tráviaci systém nedokáže vstrebať sacharidovú zložku. Takáto intolerancia na potraviny sa týka až 30 – 40 % populácie EÚ.
Čítajte viacLen osem druhov potravín je zodpovedných za 90 % alergických reakcií na potraviny. Patrí sem kravské mlieko, vajcia, pšenica, ryby, arašidy, orechy, sója a kôrovce. Zatiaľ jedinou známou a dostupnou liečbou je vyhýbanie sa týmto potravinám.
Čítajte viacDôvod vzniku potravinových alergií je stále nejasný. Príčin pre vznik a vývoj potravinovej alergie môže byť viacero, jeden z podozrivých je aj genetická predispozícia na alergie. Pri vysvetľovaní nárastu potravinových alergií existuje dominantná teória.
Čítajte viacŠtyri príznaky, ktoré môžu zvýšiť podozrenie, že trpíte potravinovou alergiou.
Čítajte viacAlergia je chronické ochorenie, ktoré nám vie poriadne znepríjemniť život. V súčasnosti sa v európskych krajinách potravinová alergia týka až 8 % detí a 5 % dospelých. Najbežnejšie alergény môžeme zoradiť len do ôsmich potravín.
Čítajte viacČo je potravinová alergia?
Čo je potravinová intolerancia?
Osem hlavných alergénov
Fakty a štatistiky
Anafylaxia a prvá pomoc
Prevencia potravinových alergií
Alergia na mliečnu bielkovinu
Histamínová intolerancia
Celiakia vs. alergia na pšenicu
Je bezlepková diéta zdravá?
IgE alergie a non-IgE alergie
Prejavy a symptómy potravinovej alergie.
Eliminačná diéta
Som alergický?
Ako čítať zloženie výrobkov?
Ako zabrániť kontaminácií v domácnosti a pri varení?