Vyhľadávanie v blogu
Potravinová intolerancia

Nepriaznivá reakcia na potraviny môže byť aj prejavom potravinovej neznášanlivosti – intolerancie. Pri potravinovej intolerancii tráviaci systém nedokáže vstrebať sacharidovú zložku. Takáto intolerancia na potraviny sa týka až 30 – 40 % populácie EÚ. 

Čítajte viac
Liečba potravinovej alergie

Len osem druhov potravín je zodpovedných za 90 % alergických reakcií na potraviny. Patrí sem kravské mlieko, vajcia, pšenica, ryby, arašidy, orechy, sója a kôrovce. Zatiaľ jedinou známou a dostupnou liečbou je vyhýbanie sa týmto potravinám. 

Čítajte viac
Príčiny vzniku potravinových alergií

Dôvod vzniku potravinových alergií je stále nejasný. Príčin pre vznik a vývoj potravinovej alergie môže byť viacero, jeden z podozrivých je aj genetická predispozícia na alergie. Pri vysvetľovaní nárastu potravinových alergií existuje dominantná teória.

Čítajte viac
Čo je vlastne potravinová alergia?

Alergia je chronické ochorenie, ktoré nám vie poriadne znepríjemniť život. V súčasnosti sa v európskych krajinách potravinová alergia týka až 8 % detí a 5 % dospelých. Najbežnejšie alergény môžeme zoradiť len do ôsmich potravín.

Čítajte viac