Príčiny vzniku potravinových alergií

Ako tieto alergie vznikajú?

Pri alergickej reakcii zohráva hlavnú úlohu imunitný systém. Čo znamená, že imunitný systém vyprodukuje protilátku nazývanú imunoglobulín E (IgE), keď detekuje potravinový alergén. IgE protilátky bojujú proti "nepriateľskej" látke v organizme uvoľnením histamínu a iných chemických látok. Tieto chemikálie potom vyvolávajú príznaky alergickej reakcie

Zjednodušene povedané, alergická reakcia prebehne vtedy, keď imunitný systém neprimerane zareaguje na neškodný potravinový proteín/bielkovinu - alergén.

Dôvod vzniku je však stále nejasný. Príčin pre vznik a vývoj potravinovej alergie môže byť viacero. Svoju úlohu zohráva aj genetická predispozícia na alergie. Ak niekto v rodine má, alebo mal iné druhy alergických reakcií, ako je ekzém alebo senná nádcha, existuje väčšie riziko potravinovej alergie. To platí aj pre astmu.

Našťastie u detí je veľká šanca, že postupne vekom potravinové alergie vyhasnú. 

Prečo vznikajú potravinové alergie?

Pri vysvetľovaní nárastu potravinových alergií existuje dominantná teória s názvom Hygienická hypotéza. Táto teória je podložená mnohými odbornými prácami a uvádza, že nedostatočné vystavenie (zabraňovanie) dieťata infekčným faktorom, symbiotickým mikroorganizmom a parazitom zvyšuje náchylnosť na alergické ochorenia tým, že potláča prírodzený rozvoj nešpecifického imunitného systému, ktorý si budujeme počas života. Takýmto prípadom je prehnané používanie antibakteriálnych gélov na ruky, alebo časté umývanie pokožky dieťata rôznymi antibakteriálnymi mydlami. 

S týmto súvisí aj ďaľšia hypotéza - Predčasné vystavenie kože dieťaťa potravinovým proteínom prostredníctvom narušenej bariéry mikroflóry pokožky, kedy nie len umožňuje stratu vody cez pokožku, ale tiež uľahčuje prechod alergénov do imunitného systému. Naopak včasnou expozíciou potravinovým bielkovinám orálnou formou si dieťa môže vybudovať toleranciu.

Pri vzniku potravinových alergií sú teda významné interakcie medzi génom a životným prostredím, samotné genetické zmeny nemôžu vysvetliť rastúcu prevalenciu.

Rizikové faktory vzniku potravinovej alergie

Rodinná história. Ak sú ochorenia ako astma, ekzém, žihľavka alebo senná nádcha bežné vo vašej rodine, zvyšuje to predpoklad vzniku potravinovej alergie. Rodinná anamnéza je tak sama o sebe rizikovým faktorom potravinovej alergie. 

Iné alergie. Ak už ste alergický na nejakú z potravín, existuje vyššie riziko multipotravinovej alergie. Podobne je to mu aj v prípade ak trpíte inými alergickými reakciami ako ekzém, senná nádcha a pod.

Vek. Potravinové alergie sú bežnejšie u detí. Vekom sa tráviaci systém vyvíja a je menšia pravdepodobnosť, že absorbuje potraviny alebo zložky potravín, ktoré vyvolávajú alergie. U detí zvyšuje riziko potravinovej alergie aj pohlavie, u chlapcov bola zistená častejšia incidencia. Našťastie deti zvyčajne prekonajú alergie na mlieko, sóju, pšenicu a vajcia. Závažné alergie a alergie na orechy a mäkkýše sú väčšinou celoživotné.

Astma. Astma a potravinová alergia sa bežne vyskytujú súbežne. V tomto prípade sú príznaky alergie na potraviny a astmy závažnejšie.



Čítajte ďalej

Čo je vlastne potravinová alergia? http://imwell.sk/blog/čo-je-potravinová-alergia

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Príznaky potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac

Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia