Som alergický na potraviny? 4 príznaky, ktoré vám povedia viac...

Kožné prejavy

Potravinové alergie sa prejavujú najmä na koži a to až v 80 % prípadov. K reakciám dochádza najčastejšie pri kontakte so sliznicou tráviaceho traktu, menej často vyvoláva reakciu priamy kontakt alebo vdýchnutie. Hovoríme o rôznych prejavoch ako sú žihľavka, opuchy alebo napríklad začervenanie, ktoré sa objavujú v krátkom čase po konzumácií alergénu. Tieto reakcie sa objavujú zpravidla do 30 minút a miznú do 1 - 24 hodín. Neskôr sa môže vyskytnúť atopický ekzém ako chronická alergická reakcia.

K najčastejším spúšťačom kožných prejavov u detí patria vajcia, kravské mlieko, arašidy a orechy. U dospelých vzniká kožná rekacia najčastejšie po konzumácií rýb, kôrovovcov, arašidov a orechov.  

Gastrointestinálne prejavy

Gastrointestinálne prejavy sú typické pre alergie, ale aj intolerancie. Pri alergiách sa môžeme stretnúť s kombináciou viacerých prejavov v organizme. Pri intoleranciách sa stretávame často s tráviacimi ťažkostami a to najmä pri intolerancii lepku, laktózy, histamínu, fruktózy a i. Medzi typické symptómy tráviaceho traktu pri alergiách patrí nevolnosť, nechutenstvo, brušný diskomfort, akútna bolesť brucha a hnačka.  

Respiračné problémy

Prejavom alergickej reakcie na potraviny môže byť aj opuch sliznice horných dýchacích ciest kýchanie, kašeľ, opuch hlasiviek, pískanie a dýchavičnosť. 

Anafylaktický šok 

Anafylaxia je závažná a život ohrozujúca alergická reakcia, ktorá vzniká najčastejšie spojením fyzickej námahy a konzumácie alergénu. Jedná sa o hypersenzitívnu reakciu imunitného systému, ktorá je sprostredkovaná špecifickými IgE protilátkami.
Táto reakcia sa prejavuje len pri alergiách, nie pri intoleranciách potravín, kedy do reakcie nezasahuje imunitný systém a hovorím o tzv. non-IgE .

Medzi najčastejší spúšťač anafylaktických reakcíí u detí patria potraviny ako kravské mlieko, slepačie vajcia, pšenica, arašidy, orechy, sója, ryby a krevety. Výskyt potravinových anafylaxií u detí do 14 rokov v Európe za posledných 10 rokov vzrástol 7 násobne.

U dospelých sú spúšťačom anafylaxie najčastejšie arašidy, orechy, ryby a kôrovce, broskyne, zeler, semienka a strukoviny vrátane sóje. Celosvetovo medzi najčastejšie spúšťače patria obilniny, kravské mlieko, vajcia, arašídy, orechy, ryby, morské plody, alkohol, zelenina, ovocie a korenie.

Veľmi dôležitá je okamžitá pomoc, ktorá zabráni rozvoju daľších reakcií, ktoré môžu spôsobiť smrť. Liečba spočíva v okamžitom podaní adrenalínu pomocou špeciálneho autoinjektora, ktorý má pacient nosiť všade so sebou.   

  Rizikové faktory vzniku anafylaxie pri potravinovej alergii 

• Astma

• Nižší vek

• Odklad používania epinefrínu na liečbu príznakov alergie na potraviny

• Ak sa neprejaví žihľavka alebo iné kožné prejavy



Čítajte ďalej

Čo je vlastne potravinová alergia? http://imwell.sk/blog/čo-je-potravinová-alergia

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií

Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia