Čo je vlastne potravinová alergia?

Alergia je chronické ochorenie, ktoré nám vie poriadne znepríjemniť život. Alergia na peľ nás vie potrápiť v období kvitnutia rastlín, alergia na mačku alebo psa zamrzí každého milovníka zvierat, alergia na prach a roztoče pri ktorej spotrebujete najmenej 5 párov posteľných obliečok za mesiac a nakoniec alergia na potraviny pri ktorej si musíte dávať veľký pozor na stravu. 

Ale je potravinová alergia naozaj len o opatrnosti? Potravinová alergia patrí medzi najčastejšie alergické ochorenia. Jej vážnosť je podčiarknutá imunologickým podkladom reakcie.

Definícia znie

Nežiadúca reakcia, ktorá je spôsobená špecifickou imunitnou odpoveďou po expozícií potravinovému alergénu s rozvojom špecifických príznakov.

Z toho vyplýva, že potravinová alergia je vážny a potenciálne život ohrozujúci zdravotný stav. V USA postihuje až 15 miliónov obyvateľov a každé trináste dieťa má alergiu na potraviny. Štatistika uvádza, že každé tri minúty musia na pohotovosti riešiť anafylaktický šok na alergény z potravín. 

Týka sa to tento problém aj nás? 

Potravinová alergia sa začala javiť ako významný zdravotný problém až v posledných rokoch. V súčasnosti sa v európskych krajinách potravinová alergia týka až 8 % detí a 5 % dospelých. Počet alergikov narastá a týka sa to aj detí v kojeneckom veku. Vývoj terapií a diagnostických nástrójov sa stal prioritou verejného zdravia.

Najbežnejšie alergény môžeme zoradiť do ôsmich potravín, ktorých významnosť a poradie sa mení v závislosti od toho či ide o deti alebo o dospelých. 

Na prvom mieste je kravské mlieko, kde hlavnými alergénmi sú bielkoviny ako kazeín a srvátka. Mliečne bielkoviny sa dajú označiť ako najčastejší spúšťač anafylaxie u detí. Problémom sú aj skrížené reakcie, ktoré sa v prípade kravského mlieka vzťahujú aj na ostatné živočíšne mlieka, z dôvodu podobnosti zloženia bielkovín.

Ďaľšie alergény obsahujú vajcia, pšenica, orechy, sója, arašidy, ryby a kôrovce. V EÚ sa často vyskytujú alergické reakcie na zeler, horčicu, sezam a bôb a to najmä z dôvodu zkrížených alergií na peľ rastlín.

Všetky tieto potraviny tvoria základ našej výživy a mnohí si bez nich nevieme predstaviť život.



Čítajte ďalej 

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Príznaky potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac

Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií

Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia