Žlčník - Dietetické opatrenia po odstránení žlčníka alebo pri funkčných poruchách žlčníka

Poruchy žlčníka a jeho funkcie sa prejavujú najmä tráviacimi ťažkosťami, pocitom netrávenia, nechutenstvom a bolesťou brucha. Pri poznaní diagnózy je potrebné zaradiť dietetické opatrenia a dbať pritom na správnu výživu a životosprávu. Len takto vieme predísť zhoršeniu stavu a prispieť tak k jeho stabilizácií. Ignorácia ťažkostí môže viesť k rôznym symptómom, čoho následkom sú častokrát aj intolerancie na potraviny. Najčastejšie to býva intolerancia mlieka alebo znížená hodnota enzýmov v tenkom čreve (laktázy alebo diaminooxidázy, čiže histamínová intolerancia).

Žlčník je malý tráviaci orgán, ktorý sa nachádza v brušnej dutine hneď za pečeňou. Je spojený s pečeňou cez spoločný žlčový kanál. Tento kanálik dopravuje žlč z pečene cez pečeňové cesty, do žlčníka a do dvanástnika - prvú časť tenkého čreva. Žlčník slúži ako skladovacie zariadenie pre žlč, čo je látka, ktorá pomáha telu rozkladať potraviny a tráviť tuk. Po jedle žlčník uvoľní žlč do tenkého čreva, kde sa začne pracovať na odbúravaní tukov.

Bez žlčníka sa nemá žlč, kde zhromažďovať. Namiesto toho pečeň uvoľňuje žlč priamo do tenkého črevačo umožňuje neustále tráviť väčšinu potravín. Veľké množstvo tukových, mastných alebo vláknitých potravín sa však trávi oveľa ťažšie. Môže to mať za následok plynatosť, nadúvanie a hnačku.

Pri zníženej funkcii žlčníka alebo jeho odstránení sa často vyskytuje duodenogastrický reflux. Príčinou je zápal sliznice dvanástnika (bulbitída).

Vstupná časť dvanástnika prilieha k zvieraču žalúdka a nazýva sa odborne bulb, z čoho je odvodený aj názov diagnózy bulbitída (zápal sliznice dvanástnika). Kyslý obsah žalúdka sa dostane do dvanástnika, kde sa trávením mení pH natráveniny na zásaditú. V dvanástniku sa otvorí kanál pankreasu a žlčníka a začnú pôsobiť tráviace enzýmy. Hlavnou príčinou tejto chronickej formy je infekcia Helicobacter pylori. Infekcia Helicobacter pylori spolu s nesprávnou výživou (nepravidelný príjem stravy,  nesprávne stanovená diéta,     nadmerný akútny príjem potravy, chemické spracované potraviny) a predĺžený stres (aktivuje tvorbu kyseliny v žalúdku) spôsobuje dvanástnikovú dysfunkciu a zápal. Brunnerove duodenálne žľazy, ktoré normálne produkujú zásadité šťavy, ktorá neutralizuje žalúdočnú kyselinu, sú poškodené. Na tomto pozadí vzniká duodenogastrický reflux (žlč vstupuje do žalúdka cez dvanástnik z čreva), ďalej znižuje ochrannú bariéru sliznice a podporuje neustále podráždenie a zápal sliznice.

Podľa gastroduodenskopie môže byť zápal:

o   katarálny (jednoduchý zápal)

o  erózny, keď sa na sliznici objavia povrchové defekty - erózia, ktorá môže byť sprevádzaná krvácaním (hemoragický variant priebehu ochorenia).

Najcharakteristickejšie sú bolesť v epigastrickej oblasti a na pravej časti brucha, ktorá sa vyskytuje 1 - 2 hodiny po jedle. V počiatočnom štádiu choroby je strata chuti do jedla, pálenie záhy a nadúvanie.Erozívna bulbitída sa často prejavuje pálivými bolesťami vystreľujúcimi do chrbta a vyskytuje sa v noci alebo keď sme nalačno. U pacientov sa zvyšuje únava, nevoľnosť, potenie a ďalšie autonómne poruchy.

Následkom zápalu v tráviacom trakte vznikajú rôzne intolerancie na potraviny. Dôvodom je poškodená sliznica a znížená funkcia enzýmov (rozkladajúce sacharidy, laktózu, histamín a i.) alebo nestrávenie jednotlivých molekúl bielkovín ako lepok, kazeín, vaječná bielkovina...

ZÁSADY STRAVOVANIA PO ODSTRÁNENÍ ŽLČNÍKA A PRI REFLUXE

Vykonaním niekoľkých základných zmien stravovania pomôže telu prispôsobiť sa zmenám v uvoľňovaní žlče. Preto je potrebné odľahčiť tráviaci trakt šetrnejšou a bezvyškovou stravou. V takýchto prípadoch sa odporúča strava, ktorá maximálne obmedzuje všetky účinky jedla na sliznicu a zároveň vytvára všetky podmienky na zníženie zápalu a obnovenie sliznice. Toto je obzvlášť dôležité v prípade erózie. Zníženie množstva vlákniny, zaťažujúcich bielkovín, obmedzenie jednoduchých sacharidov, nezdravých tukov a solí, vybrané spôsoby varenia a ich tekutá konzistencia - to všetko šetrí sliznicu v maximálnej možnej miere. Takéto jedlo môže byť predpísané (v závislosti od závažnosti priebehu) po dobu 5-14 dní.

Základné odporúčania

o strava 6 x denne v malých množstvách s menšími prestávkami ako 4 hodiny

o stravu dôkladne žuť a nasýtiť sa do polosýta

o vyhýbať sa nestráviteľným častiam mäsa

o zeleninu konzumovať len bez zvyškovú bez šupke, bez zrniečok

o nekonzumovať čerstvý teplý chlieb

o na jedlo sa sústrediť a jesť pomaly

o dočasne vyradíť kofeínové nápoje, zaradiť len čerstvo pripravené

o pri jedle aj po jedle zostať v vzpriamenej polohe

o nejesť 3 hodiny pred spaním

o vyhýbať sa sýteným, studeným a horúcim nápojom

o vyhýbať sa nestráviteľným, hrubým potravinám a jedlá s dráždivým účinkami: šľachovité mäso, celozrnný chlieb, hydinová koža a ryby, hríby, repa, reďkovka, špargľa, reďkovka, strukoviny, biela kapusta, ovocie s drsnou šupkou, horčica, chren, pikantné omáčky a ďalšie.

o vhodná úprava jedla je varená, dusená občas pečená bez dráždivých ochucovadiel

o   pomáhajú aj zelené nápoje, ktoré sa ľahko pripravia a dodávajú okrem zásaditých minerálov aj živé enzýmy

o vhodné sú relaxačné cvičenia so sústredením na dýchanie do bránice. Základom je aj nadobudnutie minerálovej rovnováhy, najmä správny pomer horčíka, vápnika a vitamínu D. Rafinovaný cukor túto rovnováhu narúša.

Všeobecne môžeme pokladať za nevhodné potraviny, ktoré majú kyselinotvorný efekt pri trávení. Jedná sa najmä o tieto druhy potravín :

o   laktóza/mliečna bielkovina

o   biela múka

o   koreniny

o   kyselinotvorné nápoje – perlivé a sladené nápoje, káva, čierny čaj, paradajková, pomarančová šťava

o   vysmážané jedlá a výpeky

o   nezdravé tuky

o   alkohol

Vhodné potraviny pri nastavení diéty sú vždy indivudálne stanovené. Avšak pri funkčnej poruche žlčníka môžeme považovať za neutrálne a vhodné jedlá zo zásadotvorných druhov potravín. Dôležitá je aj úprava stravy a aj čas ktorý jedlu venujeme. Či už pri príprave, počas konzumácie alebo počas trávenia. 

o   vývary a zeleninové polievky

o   potraviny s vysokým obsahom rozpustnej vlákniny – dusené a varené jablká, ovsené vločky, brokolica, tekvica, cuketa, mrkva a červená šošovica

o   varené biele mäso a vajcia

o   zásadité potraviny

o   dostatočné množstvo zásaditej minerálnej vody, prípadne bylinkových čajov a pridávajte si ku každému jedlu zelené potraviny.


Ak potrebujete poradiť s dietologickými opatreniami po odstránení žlčníka, jeho funkčnej poruche alebo funkčnej poruche tráviaceho traktu spojenej s potravinovými intoleranciami, histamínovou intoleranciou, SIBO syndrómom, alergiami 

Objednajte sa na online konzultáciu TU 

Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/
https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradna-histaminova-intolerancia-alergia-dieta/


Čitajte ďalej

Na zložení záleží! Ako vyberať potraviny pri potravinových intoleranciiách?

https://bit.ly/3oFjF7U

Črevný bióm je nevyhnutný orgán!

https://bit.ly/3j7z53o

Histamínová intolerancia: Ochorenie na celý život?

https://bit.ly/3oGqcPJ

Ako sa zbaviť nafukovania.

https://bit.ly/2MLBswK 
https://bit.ly/3asU2ll

Som alergický na bielkovinu kravského mlieka. Pozrite si čo treba vyradiť zo stravy!

https://imwell.sk/blog/som-alergick%C3%BD-na-bielkovinu-kravsk%C3%A9ho-mlieka-pozrite-si-%C4%8Do-treba-vyradi%C5%A5-zo-stravy