Som alergický na bielkovinu kravského mlieka. Pozrite si čo treba vyradiť zo stravy!

Mlieko sa v poslednej dobe ukazuje ako problémová potravina, a čoraz viac ľudí má problém s jeho trávením. Okrem nedostatku enzýmov na trávanie mliečneho cukru laktózy, nám spôsobujú problém aj mliečne bielkoviny. Mliečne bielkoviny sú komplikované svojím zložením a na ich trávenie potrebujeme dostatok kyseliny, enzýmov a zdravý črevný bióm.

Ak už tušíte, že mlieko Vám spôsobuje problémy nechajte sa otestovať. Diagnostické nástroje poskytujú určenie prítomnosti protilátok IgE tzv. pravej alergie mliečnych bielkovín, ostatné typy protilátok poukazujú na intoleranciu mliečnych bielkovín. Laktózová intolerancia sa najčastejšie zisťuje z dychových testov. 

Som alergický na bielkovinu kravského mlieka!

Po diagnostike alergie, alebo intolerancie na bielkovinu kravského mlieka je potrebné vyradiť zo stravy všetko čo obsahuje mlieko. Mlieko sa nachádza v takmer všetkých spracovaných potravín, vrátane pečiva. Mlieko, alebo mliečne bielkoviny bývajú v potravinách obsiahnuté v rôznych formách, ktoré nájdete v tabuľkách na stiahnutie. 

Prečo je dôležité vyradiť všetky potraviny s obsahom mlieka

Alergia mliečnej bielkoviny

Alergia bielkoviny kravského mlieka je najčastejšia alergia u detí a má imunologický podklad zameraný proti bielkovinám kravského mlieka. To znamená, že rekaciu môže vyvolať aj malé množstvo mliečnej bielkoviny, ktoré sa dostane do kontaktu s imunitným systémom. Alergia na mliečne bielkoviny sa líši od intolerancie bielkoviny a laktózy, tým že pri intolerancii nehrozí anafylaxia. 

Intolerancia mliečnej bielkoviny

Prejavuje sa rôznymi symptómami, jedná sa o problém s trávením mliečnych bielkovín. Ak nie je bielkovina dobre strávená, mechanicky poškodzuje tráviaci trakt, až kym sa dostáva do hrubého čreva. Snaha baktérií o strávenie nevítanej bielkoviny produkuje vedľajšie plyny až hnačkovité stavy. Takáto intolerancia má veľký súvis so zdravým črevným biómom. Ak sa naruší rovnováha črevnej mikroflóry prítomnosťou nestrávených bielkovín, môže dochádzať aj k vedľajším prejavom ako sú bolesti hlavy, kožné problém, respiračné problém, vaginózy, zápaly močových ciest, kŕče, zastavené plyny a i.

Pri intolerancii na laktózu sa jedná o problém nedostatku enzýmu laktázy. Intolerancia môže byť vrodená, dočasná v dôsledku iného funkčného ochorenia trávacieho traktu, alebo získana. Získana sa interpretuje ako vymiznutie enzýmu v určitom veku. Pri intolerancii mliečneho cukru nehrozí alergická reakcie vo forme anafylaktických prejavov. Zvyčajne sa jedná o tráviace problémy spojené s nadúvaním, hnačkou, plynatosťou a nevolnosťou. Viac o rozdieloch alergie a intolerancia na potraviny sa dočítate tu:

http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia,

http://imwell.sk/blog/čo-je-vlastne-potravinová-alergia

Alergia na mliečnu bielkovinu sa týka všetkých vekových kategórií, trpí ňou až 5–7 % obyvateľov. Najčastejšie sa prejavuje u detí. Ak sa alergia prejaví v prvom roku života, predpokladá sa, že v 80 % prípadoch ma tendenciu k vyhasnutiu a to ešte v predškolskom veku. Alergie u malých detí do dospelosti prakticky neprechádzajú.
Ak si neviete rady zo stravou bez mlieka, alebo vás trápia problémy s trávením objednajte sa na osobnú konzultáciu prostredníctvom kontaktného formulára alebo na našom facebooku.
Viac o našich službách tu. 

Mlieko

Je potravina rozšírená po celej Európe, masové nasadenia kravského mlieka sa uvádza od 20.storočia. Na Slovensku sa spotreba kravského mlieka uvádza na zhruba 180 kg na obyvateľa (2016). V USA za rok 2016 spotreba mlieka na obyvateľa predstavovala 69,2 litra. Kravské mlieko je výživa pre teľatá, ktorým má zabezpečiť behom 5-7 týždňov dostatočnú výživu na zdravý rast a vývoj t.j. zdvojnásobenie svojho tela. U detí má tento vývoj trvať 5-7 mesiacov. Preto existujú rozdiely v zložení kravského a materského mlieka a to najmä v obsahu bielkovín, na ktoré vzniká najčastejšia potravinová alergia (3x viac v KM ako v MM).

Pomer kazeínu a srvátky u kravského mlieka predsatvuje 4:1. V materskom mlieku sa nachádza 2x menej kazeínu a pomer kazeínu a srvátky je 2:3. Materské mlieko navyše obsahuje nevyhnutnú prebiotické zdroje a nukleotidy, ktoré tvoria základ jadier buniek.

Mliečne bielkoviny

Originálnych bielkovín v mlieku je približne sto. Alergény v kravskom mlieku predstavujú asi 30% bielkovín. Najväčšie zastúpenie má tvarohovitá bielkovina kazeín (2,8%) a srvátka (0,6%). Až 90% zo všetkých alergikov na kravské mlieko, vytvára protilátky proti kazeínu a srvátke alebo ich kombinácií. Tieto bielkoviny sa tvoria až vo vemene kravy. Významný je aj hovädzí sérový albumín, ktorý prichádza z krvného obehu kravy a preto sa nachádza aj v hovädzom mäse, v orgánoch a vo výrobkoch z neho. Alergia na túto bielkovinu sa vyskytuje u 5 - 10% alergikov na bielkoviny kravského mlieka. Obsah bielkovín v mlieku iných cicavcov ako je kozie mlieko, ovčie, kobylie a pod. sú zhruba v 50 % identické. Kozie mlieko je významné z hľadiska prevencie alergie na kravskú bielkovinu u malých detí, pretože jeho bielkoviny sú ľahšie stráviteľné. Tým pádom sa jedná o veľmi malý zvyšok nestráviteľnej bielkoviny, ktorá sa dostáva do kontaktu s imunitou. Bielkoviny kozieho mlieka sa líšia od kravského najmä pomerom a kategóriou kazeínov.

Citlivosť na kravské mlieko je individuálna a alergické reakcie môžu byť nepredvídateľné. Symptómy reakcie na alergiu na mlieko sa môžu pohybovať od miernych, ako je žihľavka až po ťažké, ako je anafylaxia. Prejavy alergie na mliečnu bielkovinu prichádzajú do 2 – 72 hodín, a majú rôzny priebeh a intenzitu narozdiel od neznášanlivosti laktózy, kedy ide prevažne o tráviace prejavy. Medzi najčastejšie kožné prejavy alergie na kravskú bielkovinu patrí atopický ekzém, svrbenie, začervenanie, žihľavka. Gastrointestinálne symptómy majú široký záber a môže sa jednať o nevolnosť, reflux, vracanie, nechutenstvo, averzia, brušný diskomfort, bolesti, koliky, hnačky, častá stolica, zápcha, neštandarná stolica, hlien alebo krv v stolici. Prejavy môžu byť aj respiračné - kašel, hlien, opuchy horných dýchacich ciest, nádcha. Medzi celkové príznaky patrí poruchy spánku, mrzutosť, anémia, neprospievanie.

Nezabúdajte ani na to, že alergény v mlieku tvoria mliečne bielkoviny, ktoré sú termostabilné, čo znamená, že ich alergicita nevymizne ani po tepelnej úprave. Alergia na kravské mlieko je najčastejšia potravinová alergia u detí vo veku 1-6 rokov. Výskumy poukazujú na fakt, že väčšina detí nakoniec prekoná alergiu na mlieko, s najväčšou pravdepodobnosťou pokračuje u detí, ktoré majú vysokú hladinu protilátok v krvi. Alergia na mliečnu bielkovinu sa týka všetkých vekových kategórií. Precitlivenosť na bielkoviny kravského mlieka sa týkajú v značnej miere aj dospelých. V tomto prípade hovoríme už o celoživotnej alergii.

Čítajte ďalej

Ako sa zbaviť nafukovania I.časť http://imwell.sk/blog/ako-sa-zbaviť-nafukovania

Ako sa zbaviť nafukovania II.časť http://imwell.sk/blog/ako-sa-zbaviť-nafukovania-ii-časť

Veľká osmička - osem najčastejších potravinových alergénov http://imwell.sk/blog/veľká-osmička-osem-najčastejších-potravinových-alergénov

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Príznaky potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac

Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií

Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia