Potravinová intolerancia

Nepriaznivá reakcia na potraviny nemusí byť vždy špecifickou odpoveďou nášho imunitného systému - teda alergie, ale môže byť prejavom potravinovej neznášanlivosti – intolerancie. Pri potravinovej intolerancii nedokáže náš tráviaci systém vstrebať sacharidovú zložku napr. laktózu. Teda pri neznášanlivosti potravín sa najčastejšie jedná o vylúčenie cukrovej zložky a pri potravinovej alergii o vylúčenie bielkoviny zo stravy. Intolerancia cukrov je najčastejšou príčinou neimunologickej intolerancie potravín, ktorá sa týka 30 – 40 % populácie EÚ. 

Prejavy intolerancie sú podobné ako pri potravinovej alergii. Je ich menej a týkajú sa prevažne tráviacej sústavy. Riziko anafylaxie pri intolerancii nehrozí, pretože nesúvisi s imunologickým procesom protilátok. Syptómy po požití potraviny sa prejavujú do 30 minút a môžu trvať 6 až 9 hodín. Sú bez zápalovej a imunologickej aktivity. 

Najčastejšie prejavy sú nevolnosť, dezorientácia, bolesť brucha, plynatosť a vodnatá stolica. 

Reakcie pri potravinovej neznášanlivosti („pseudoalergii“) sú na rozdiel od potravinovej alergie oneskorené a príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín či dní, takže z nich vôbec nemusíme podozrievať potravinu. Preto sa tieto reakcie nazývajú aj non-IgE reakcie.

Najčastejšia intolerancia, s ktorou sa stretávame je intolerancia laktózy. Jedná sa teda o neznášanlivosť mliečneho cukru - laktózy, inými slovami o absenciu enzýmu laktázy, ktorý cukor rozkladá a pomáha k jeho tráveniu. Enzým laktáza klesá vekom, najviac ho majú deti do veku 2 - 5 rokov. Laktózova intolerancia má rôzne stupne citlivosti, ktoré sú u každého individuálne. Možnosti terapie sú bezlaktózová diéta a dopĺňanie enzýmu Laktázy.  

Okrem intolerancie laktózy, je pomerne častá intolerancia mliečnej bielkoviny, lepku a vajec. Pri konzumácií ovocia sa môžeme stretnút aj s intoleranciaou fruktózy – teda ovocného cukru. 

Fenoménom dnešnej doby je aj histamínová intolerancia, pričom ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom diamínoxidáza - DAO. Nedostatočné množstvo tohto enzýmu vedie k hromadeniu histamínu v tele a výsledkom je jeho reakcia podobná alergii, ktorá ale nie je pravou alergiou. 

Diagnostika potravinovej intolerancie cukrov (non-IgE neznášanlivosti) prebieha sledovaním množstva vodíku v dychu, ktoré produkujú baktérie hrubého čreva pri snahe rozložiť cukor na ktorý je pacient intolerantný. Intolerancia na bielkoviny sa zisťuje prostrestrníctvom protilátok IgA? IgM, IgG. Autoimunitné ochorenie celiakia sa doganostikuje pomocou testu protilátok a následnej endoskopie. Histamínová intolerancia býva diagnostikovaná na základe hodnôt enzýmu diamínoxidáza (funkcia a kvantita), ktorej hodnota by nemala prekročiť číslo 10.

 


Čítajte ďalej

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Čo je vlastne potravinová alergia? http://imwell.sk/blog/čo-je-potravinová-alergia

Príznaky potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac

Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií

Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia