Na zložení záleží! Ako vyberať potraviny pri potravinových intoleranciiách?

Ako vyberať potraviny pri potravinových intoleranciiách a alergiách ?

Najčastejšie sa stretávame s diétami bez histamínu, lepku, mlieka alebo najčastejšie všetkými zároveň. Za problémom intolerancie, alebo alergie stojí v prvom rade narušené zdravie. Preto je potrebné na to myslieť pri výbere potravín a dietetických náhrad.

Zhrnula som zopár pravidiel a odporúčaní, ktorými sa riadim aj ja.

1.     ČÍTAJME ZLOŽENIE S POROZUMENÍM .

V zložení by sa samozrejme nemali nachádzať ingrediencie, na ktoré máme alergiu alebo intoleranciu. Často sa však skrývajú pod rôznymi cudzími výrazmi. Napríklad pri alergii na mliečnu bielkovinu sa vyhýbame aj kazeinátom, srvátkovým koncentrátom a podobne. Pri bezlepkovej diéta problémom môže byť modifikovaný škrob, ak nie je uvedené o aký škrob sa jedná, môže to byť tak škrob kukuričný, ako aj pšeničný.

2.     ZDRAVÝ VÝROBOK OBSAHUJE DO 5 INGREDIENCIÍ.

Aby sme sa vyhli ešte väčšej záťaži trávenia a imunity, vyberáme si náhrady, ktoré neobsahujú cukor a jeho alternatívy ako napr. glukózový sirup. Tiež uprednostňujeme jednoduché potraviny s 5 až 6 zložkami. Platí to najmä pri bezlepkových múkach. Vyberáme múčnu zmes z prirodzene bezlepkových obilnín ako je pohánka, kukurica, ryža. Takáto zmes múk je oveľa lepšou alternatívou ako zmes zo škrobov, konzervantov a aditív.

3.     ČÍTAJME ZLOŽENIE S OPAKOVANE .

Pri výbere potravín by sme mali myslieť na to, že zloženie výrobku môže výrobca kedykoľvek zmeniť. Preto ak si aj kupujeme potravinu, ktorej zloženie poznáme naspamäť, treba ho občas skontrolovať či nedošlo k zmene ingrediencií. Ak sa však jedná o dietetické potraviny s označením napr. bezlepkové či vegánske produkty s certifikátmi, pomôžu nám v orientácií ikony na obale napr. prečiarknutý klas, vajcia, mlieko a pod.

4.   PRVÉ INGREDIENCIE V ZLOŽENÍ, SÚ NAJVIAC ZASTÚPENÉ VO VÝROBKU.

To, čo je vo výrobku na prvom mieste v zložení je aj najviac zastúpené v celom výrobku. Preto názov výrobku často nezodpovedá skutočnosti zloženia. Špaldový kváskový chlieb síce obsahuje aj špaldovú múku aj kvások, ale okrem toho môže obsahovať aj kvasnice a múku pšeničnú, alebo ražnú.

5.     DOBA SPOTREBY ODRÁŽA KVALITU ZLOŽENIA

Doba spotreby by mala byť u čerstvých výrobkov čo najkratšia. Dá sa predpokladať, že čím je doba spotreby dlhšia tým viac aditív výrobok obsahuje.


Kvalita potravín je základom správnej diéty a výživy. Tieto pravidlá slúžia na lepšiu orientáciu pri ich výbere. Ak trpíte potravinovými intoleranciami, alebo inými tráviacimi ťažkosťami, rada Vám poradím ako stabilizovať svoj stav. Anamnéza zdravotného stavu, kombinácia ťažkostí a symptómov je u každého iná. Preto je nevyhnutný individuálny prístup. O svojom probléme sa môžete poradiť prostredníctvom online konzultácií. 


Na konzultáciu sa môžete prihlásiť tu https://imwell.sk/vyzivovy-plan

Prajem Vám pekný deň,

Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420

mail: info@imwell.sk

web: www.imwell.sk

FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/

Poradňa: https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradna-histaminova-intolerancia-alergia-dieta/

2jpg