Veľká osmička - osem najčastejších potravinových alergénov

Alergia je chronické ochorenie, ktoré nám vie poriadne znepríjemniť život. Alergická reakcia na potraviny sa môže prejavovať rôznymi symptómami. Najčastejšie (až 90% prípadov) potravinovú alergiu spôsobuje LEN osem potravín. Jedná sa o základné suroviny s ktorými sa často stretávame. 

Nasledovné usporiadanie týchto ôsmich alergénov je zoradené podľa prevalencie, teda podľa najväčšieho výskytu v percentuálnom zastúpení v Európskych štátoch

KRAVSKÉ MLIEKO – 6,0 %

PŠENICA 3,6 %

VAJCIA 2,5 %

RYBY 2,2%.

SÓJA 1,5 %

ORECHY 1,3 %.

KÔROVCE 1,3%.

ARAŠIDY 0,4%.

Najčastejšie sa stretávame s alergiou na kravské mlieko, presnejšie na bielkovinu kravského mlieka. Vo všeobecnosti platí, že výskyt alergie na kravské mlieko a alergiu na vajcia je vyšší u mladších vekových skupín.

Alergia na arašidy, stromové orechy, kôrovce a ryby sa častejšie vyskytuje u starších vekových skupín.

Potravinová alergia na kravské mlieko, vajcia, pšenicu, stromové orechy, kôrovce a ryby najviac zasahuje severnú Európu, zatiaľ čo alergia na sóju a arašidy sa viac vyskytuje v západnej Európe.

Alergény v týchto potravinách predstavujú bielkoviny, ktoré sú termostabilné, tým pádom ich alergik nesmie konzumovať ani po tepelnej úprave. Naopak, niekedy tepelná úprava, môže alergicitu ešte zvýšiť napr. arašidy.

Pri týchto ôsmich alergénoch sa stretávame s skríženou reakciou. Kravské mlieko sa zložením bielkovín až v 50 % zhoduje s ostatnými mliekami iných cicavcov. Slepačie vajcia takisto obsahujú alergény, ktoré sa nachádzajú aj vo vajciach iných druhov vtákov. Skrížena reakcia je významná pri stromových orechoch, strukovinách ako sú arašidy a sója. Alergia na ryby spôsobuje skríženú reakciu medzi jednotlivými druhmi rýb, zkrížená reakcia s kôrovcami a mäkkýšmi je riziková pri kontaminácií rybami. Preto aj z dôvodu zkríženej reaktivity alergénov v potravinách, je alergik obmedzený a má veľmi zúžený výber potravín, ktoré môže konzumovať.

Malú záchranu predstavujú rôzne náhrady alergénov, ktoré sa vzťahujú najmä na prve tri základné suroviny - kravské mlieko, slepačie vajcia a pšenica. Pri týchto náhradach, treba byť opatrní pri výbere a sledovať ich zloženie. Taktiež nie je vhodné nahrádzať alergén alergénom, ako napríklad pri nahrádzaní kravského mlieka sójou.

Čítajte ďalej

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii  http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Príznaky potravinovej alergie  http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac

Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií

Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia