Ako sa zbaviť nafukovania I. časť
9 tipov ako sa ho zbaviť
Nafukovanie
spôsobuje nadmerné množstvo tuhých látok, kvapalín alebo plynov v našom
tráviacom systéme, taktiež nahromadené plyny alebo nedostatočný pohyb čriev -
peristaltika.
Následne pociťujeme tlak, diskomorfot, pohyb čriev spojený s bolesťou alebo
zväčšené brucho. Ak plyny odchádzajú je to ten lepší prípad pre nás, ale nie
pre naše okolie. Zastavená plynatosť môže spôsobovať veľké bolesti hladkého
svalstva a spôsobovať spasmy (kŕče), pretože plyny rozširujú a nafukujú črevá.
Ako si pomôcť a ako predísť týmto stavom?
1. Nechajte si vytráviť
Nafukovanie môže sposobiť príliš veľká porcia jedla, alebo príliš časté jedenie
bez pocitu hladu. Zaťažený tráviaci trakt vynaloží veľkú energiu na strávenie a
niektoré zložky nemusia byť dostatočne natrávané. Preto je pre metabolizmus aj
tráviaci systém vhodnejšie jesť častejšie menšie porcie ľahšieho jedla ako napr.
dve veľké za deň. Nechajme náš žalúdok vyprázdniť, aby obnovil všetky kyseliny,
enzýmy a tráviace šťavy a bol pripravený stráviť daľšie jedlo. Pri nafukovaní
platí aj fakt, že ak máte nafukvoanie často, ste oveľa citlivejší na potraviny.
2. Dôkladné požutie stravy
Zuby a jazyk sa ako prvé podieľajú sa na procese spracovania potravy. Uľahčime
preto daľším orgánom nášho trávenia prácu a doprajme si čas na dôkladné
spracovanie jedla v ústach. Sliny sú alkalické (zásadité) takže znižujú Ph
kyslých potravín, mucín uľahčuje prehĺtanie, ptyalín je enzým, ktorý rozkladá
najmä škroby. Pokiaľ teda sústo dostatočne dlho necháme pod pôsobením týchto
látok, môžeme sa vyhnúť tak kvaseniu škrobov, alebo dlhému tráveniu z čoho
následne vzniká plynatosť. Sliny ďalej spájajú rozžutú potravu, a súčasne
chránia sliznicu pred poranením ostrými hranami tvrdej alebo suchej potravy, čo
následne zabraňuje prenikaniu látok do krvi napr. proteínov z čoho môže
následne vzniknúť alergia na potraviny. Zuby spracujú potravu na sústo s hladkým
povrchom čo uľahčuje nasadanie chemických väzieb pri trávení kyselinou alebo
enzýmami.
3. Pitný režim po jedle
Počas jedla ani po jedle sa nepije. Ak sme smädní po jedle tak bolo príliš
slané. Príjmom tekutín po jedle narušíte tráviaci proces tým, že zriedite
tráviace šťavy a zemníte tak koncentráciu jednotlivých zložiek. Inými slovami
tráviace šťavy už nebudú mať takú silu aby dokonale strávili prijatú stravu.
4. Stolovanie
Dôležitým bodom, na ktorý sa dnes zabúda je stolovanie. Pri konzumácií jedla
za chôdze, pri rozprávaní, telefonovaní dochádza spolu s jedlom ku konzumácii
vzduchu, ktorý v našom tele ostáva cestuje spolu so stravou do čriev, kde
spôsobuje nafukovanie a plynatosť. Taktiež je dôležité sústrediť sa na jedlo a
dôkladne ho požuť. V Indii jedia rukami pretože pracujú s energiou, pri dotyku
jedla si berú energiu a odovzdávajú aj svoju.
5. Intolerancie a alergie a potraviny
Existujú dva zdroje plynov v zažívacom systéme. Jedným z nich je produkovaný
baktériami v čreve.
Druhým je vzduch alebo plyn, ktorý prehĺtame pri jedení alebo pití. Ak sa
baktérie tvoria v čreve, tak je to z dôvodu že sa snažia rozložiť nestrávené
zvyšky jedla. Tieto nestrávené zvyšky jedla vznikajú z rôznych dôvodov.
Plynatosť je jeden z hlavných príznakov hypersenzitivity na potraviny. Pri intoleranciách ako je intolerancia laktózy alebo fruktózy dochádza k hromadeniu
plynov v hrubom čreve, kde sa baktérie snažia rozložiť nevítaný cukor. Laktóza
by mala byť strávená pomocou enzýmu laktáza. Pri absencii tohto enzýmu dochádza
k intolerancii spojenej s príznakmi ako je nafukovanie. Plynatosť môže mať
pôvod aj v alergii na mliečnu bielkovinu, pšenicu alebo aj celiakii -
intolerancii na lepok. Preto ak vás nafukovanie trápi aj keď sa zdravo
stravujete napíšte nám.
Ďalšie tipy ako sa zbaviť nafukovania nájdete tu:
https://imwell.sk/blog/ako-sa-zbaviť-nafukovania-iičasť
Čítajte ďalej
Veľká osmička - osem najčastejších potravinových alergénov http://imwell.sk/blog/veľká-osmička-osem-najčastejších-potravinových-alergénov
Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii
Príznaky potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac
Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií
Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie
Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia