Ako sa zbaviť nafukovania - II. časť

9 tipov ako sa ho zbaviť
2.časť

Ako sme písali aj v prvej časti, nafukovanie spôsobuje nadmerné množstvo tuhých látok, kvapalín alebo plynov v našom tráviacom systéme. 

Odkiaľ sa tieto látky berú? 

Vznikajú práve pôsobením baktérií a patogénov, ktoré sa snažia rozložiť nestrávenú potravinu. Nestrávená potravina môže vzniknúť rôznymi chybami v stravovaní, neznášanlivosťou alebo alergiou na niektoré druhy potravín. 

Ako si pomôcť a ako predísť týmto stavom?

(pokračovanie)

6. Divoké kombinácie

Kombinácie rôznych jedál a typov potravín sú pre naše trávenie naozajstným týraním. Je veľmi dôležité rešpektovať čas trávenia jednotlivých surovín a správne ich kombinovať. 

Po ovocí nám rýchlo vytrávi, po ľahšom jedle ako zeleninové rizoto zaspávame s ľahším bruchom a naopak po hovädzom steaku necítime hlad ešte niekoľko hodín. 

Ale čo sa stane ak skombinujeme tieto tri typy jedál naraz? 

Takýmto príkladom je jedlo zložené z mäsa, ryže a ovocného kompótu alebo ovocia ako dezertu po jedle. 

Ryža a ovocie sa začína tráviť už v ústach pomocou enzýmu ptyalínu. Čiastočne natrávené sacharidy prechádzajú spolu s mäsom, teda tukom a bielkovinami do žalúdka, kde sú rozkladané kyselinou chlórovodíkovou a enzýmami špecifickými pre každý typ potraviny zvlášť. Tu je veľmi dôležité, aby bolo jedlo dostatočné požuté, pretože na hladký povrch sústa lepšie "nasadajú" chemické väzby kyselín a enzýmov a vedia ho tak rozložiť oveľa rýchlejšie. Čím menej je jedlo požuté, tým viac telo vynakladá energie na jeho trávenie

Najmenej nám šetria energiu bielkoviny. Z 1 gramu bielkovín prijmeme 4 kcal a na strávenie 1 g bielkovín naše telo spotrebuje približne 1,5 kcal. A čím menej je jedlo strávené, tým viac baktérií sa snaží o jeho rozloženie, pričom ako vedľajší produkt vznikajú plyny a látky, ktoré nás nafukujú. 

Ale vráťme sa ku rôznym kombináciám sacharidov, bielkovín a tukov. Keď po hlavnom jedle s mäsom zjeme ovocie, tak sa nám ovocie začne rozkladať na vrstve z obeda a začne kvasiť, pretože nemá voľnú cestu na vytrávenie. Takto sa v žalúdku zdrží spolu s mäsom niekoľko hodín, namiesto niekoľko minút a navyše vykvasené ovocie bude slúžiť ako potravina pre zlé baktérie v našom trávení. 

Nafukovanie teda vzniká najmä vtedy, ak je jedlo zle požuté, nestrávené a ak kombinujeme jedlá, ktoré majú rôzne časy trávenia.

7.Nerozpustná vláknina

Podobne ako rozpustná vláknina, je súčasťou ovocia, zeleniny, obilnín, orechov a strukovín. Typická je pre riasy a huby. Skladá sa z lignínov, celulózy a podobných látok, ktoré viažu vodu, ale nezväčšujú svoj objem ani nemajú schopnosť "nabobtnať". Náš tráviaci systém tieto látky nevie rozložiť, preto prechádzajú tráviacim traktom nestrávené. Aj napriek tomuto faktu má nerozpustná vláknina výborné detoxikačné vlastnosti, v zmysle podporovania vylučovania metabolitov, nežiadúcich látok prijímaných stravou a zvyšovanie peristaltiky čriev. Inak povedané pôsobí ako čistiaca kefka pre naše črevá

Vyhýbať nerozpustnej vláknine by sa mali ľudia s akútnymi a chronickými zápalmi tráviaceho traktu, potravinovými intoleranciami, ľudia s citlivým tráviacim traktom a malé deti vo všeobecnosti.  

8. Fodmap

Fodmap je pomenovanie pre potraviny, ktoré patria medzi sacharidy a sú veľmi rýchlo fermentované črevnými baktériami. Fermentácia, teda kvasenie, týchto sacharidov prichádza skôr ako ich trávenie a rozloženie. Preto môže stravovanie s vysokým obsahom týchto potravín spôsobovať intoleranciu týchto sacharidov a teda spôsobiť nafukovanie, hnačky a bolesť brucha. Potraviny s vysokým obsahom FODMAP sú napríklad fruktany (pšenica, kapusta, cibuľa, pór, jačmeň a i), galaktany (sója, hrach, šošovica, fazuľa), laktóza (kravské mlieko a výrobky z neho) a polyoly (jablká, hrušky, slivky, kukurica, sladidlá - xylitol, sorbitol a i.). 

9. BIÓM - črevná mikroflóra

Bióm je črevná mikroflóra symbiotických baktérií v ľudskom čreve, ktoré tvoria 70-80% celkového imunitného systému. Črevný bióm tvorí niekoľko desiatok triliónov mikroorganizmov, patriacich do asi 1000 druhov baktérii, ktoré obsahujú viac ako 3 milióny génov, čo je 150-krát viac ako ich má ľudský organizmus. 

Ak je tento bióm v nerovnováhe a prevládajú patogény nad symbiotickými organizmami, môže vznikať množstvo ochorení a disbalancií trávenia. Dôsledkom nerovnováhy mikrobiómu môžu vzniknúť rôzne zdravotné ťažkosti, najčastejšie potravinové intolerancie, akútne až chronické zápaly, tráviace ťažkosti ako je nafukovanie, nevoľnosť, hnačky a dokonca aj nervové a psychické prejavy (úzkosť a depresie). 

Každý človek má vlastné a jedinečné zloženie črevných mikroorganizmov. Preto ak chceme posilniť mikrobióm probiotikami vyberáme širokospektrálne s čo najväčšou rozmanitosťou kmeňov baktérií, aby sa zvýšila šanca na pokrytie individuálneho zloženia črevnej mikroflóry. 

Ak neviete nájsť odpoveď na vaše tráviace problémy napíšte nám mail alebo správu na FB profile. Pretože príčin nafukovania môže byť mnoho, budeme sa snažiť nájsť príčinu týchto problémov a nastavením správnej výživy môžeme spolu predísť vzniku alebo rozvinutiu ďalších ochorení (prečítajte si viac o individuálnom výživovom pláne).


Čítajte ďalej

Ako sa zbaviť nafukovania I.časť http://imwell.sk/blog/ako-sa-zbaviť-nafukovania

Veľká osmička - osem najčastejších potravinových alergénov http://imwell.sk/blog/veľká-osmička-osem-najčastejších-potravinových-alergénov

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Príznaky potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac

Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií

Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia