Keď BEZLEPKOVÁ diéta nestačí!

O celiakii sa veľa rozpráva, všetkým je známe, že celiatici nemôžu konzumovať lepok. 

Ale vieme aj prečo?

Dôležité je povedať, že celiakia je zápalové chronické ochorenie tenkého čreva. Takže sa nejedná LEN o bezlepkovú diétu, ale aj o utlmenie chronického zápalu. A zaberá na to práve diéta bez lepku. 

Viac o celiakii ako o ochorení sa dozviete v druhej polovici článku.

BEZLEPKOVÁ DIÉTA : 

Vo všeobecnosti máme dve možnosti diéty.

1. Varianta diéty. 

Znamená hľadať náhrady jedál, ktoré obsahujú lepok a nasadiť bezlepkové varianty jedál ako sú: 
bezlepkové buchty, bezlepkové knedle, bezlepkový chlieb, bezlepkové keksíky, bezlepkové slíže s makom a pod. 

Takáto diéta je časovo, finačne náročná a najmä zdraviu škodlivá nielen pre celiatikov. Jedná sa o výrobky, alebo zmesi s vysokým glykemickým indexom, s obsahom rafinovaného cukru, nedostatkom vlákniny, prevahou škrobov, prídavných látok, chemických prísad, mliečnych, sójových proteínov a i.. Takáto diéta, je síce bez lepku, ale v našom čreve podporuje zápal a narúša črevný bióm, čím je zarobené na daľšie intolerancie. 

Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo sa časom rozvinie Diabetes mellitus II., intolerancia laktózy, histamínová intolerancia, SIBO, zápalové ochorenia orgánov a mnoho daľších.

Preto si je potrebné uvedomiť, že celiakia nie je len o jedle, ale o našom zdraví. Ak sa nám toto genetické ochorenie prejaví, treba myslieť na to, že sa jedná o zápalové ochorenie a nasadiť dočasne šetrnú diétu bez lepku s dostatkom kvalitných bielkovín, tukov a vlákniny a časom postupne pridávať dobroty s mierou, ktoré nám bezlepkový trh ponúka.

2. Varianta diéty. 

Pracujeme so základnými bezlepkovými surovinami. Na tomto mieste sa nám ponúka jednoduchá bezlepková strava, ktorá vedie k trvalému udržaniu si zdravia. Potraviny ako pseudobilniny, zelenina, strukoviny, mäso, vajcia, kyslomliečne výrobky, ovocie obsahujú všetky potrebné makro a mikro živiny, a mali by byť predmetom stravy nielen celiatikov, ale aj zdravých ľudí, alebo ľudí s inými ochoreniami. Ak sa bude celiatik takto stravovať, má veľkú šancu byť zdravý a vyhne sa daľším intoleranciám. 

Nechajte si pomôcť s nastvením výživy TU.

Ale POZOR! Nie všetky bezlepkové výrobky sú nezdravé, existujú aj tzv. fortifikované výrobky, ktoré sú cielene obohatené o vlákninu a snažia sa eliminovať počet ingrediencií (pri bežnej bezlepkovej zmesi na chlieb môžu dosahovať až číslo 30!). Dostupné sú aj rôzne bezlepkové výrobky, ktoré obsahujú minimum základných surovín a sú bez pridaného cukru. Všetko je o zložení týchto potravín. Zloženie treba čítať a najmä ak sa jedná o deti. Zložky na prvých miestach sú vždy zastúpené najviac vo výrobku. Taktiež má výrobca právo toto zloženie meniť, takže výrobky bez jasného označenia ako bezlepkové, treba pravidelne kontrolovať.

Celiakia nie je alergia, ale autoimunitné ochorenie, ktoré pretrváva po celý život. Podmieňuje ju genetická predispozícia. Hlavné predisponujúce gény sú uložené na HLA – Human Leukocyte Antigen tzn. histokompatibilných antigénoch druhej triedy: HLA-DQ8 a HLA- DQ2, ktoré nájdeme u 95 % ľudí postihnutých celiakiou.

Celiakia sa odborne označuje aj idiopatická gluténová enteropatia. 

Termín idiopatický predstavuje, že vzniká z neznámych príčin. 

Ďalším pojmom je gluténová, ktorá predstavuje spojitosť s bielkovinou glutén.

A nakoniec, z označenia enteropatia vyplýva, že celiakia je zápalové ochorenie, ktoré môže viesť k vzniku nádorom. 

Výskumy ukazujú, že v Európe sa častejšie vyskytuje v severnej časti Európy. V čínskej a japonskej populácií sa celiakia takmer nevyskytuje. Pravdepodobne je to podmienené tým, že sa u 90 % populácie nenachádza antigén HLA – DQ2. N. 

Prejavy celiakie sú rôznorodé a priamo úmerné veku pacienta. V detstve klinické prejavy spôsobujú rozsiahlejšie poškodenia tenkého čreva. K základným prejavom malabsorpčného syndrómu patria hnačky, anémia, chudnutie, bolesti rôzneho spektra a lokalizácie, opuchy a mnohé iné. 

Rozlišujeme prejavy gastrointestinálneho a negastrointestinálneho charakteru, pričom sa prejavy v detstve odlišujú od prejavov v dospelosti. Pri dodržiavaní prísnej bezlepkovej diéty sa väčšina príznakov zmierni. Hlavne tie, ktoré sa vyskytujú aj v detstve. 

Pri podozrení na niektorú z intolerancií na lepok nie je vhodné bez odborného posúdenia lekárov vylúčiť lepok. Po samodiagnostike a vylúčení lepku zo stravy sa klky tenkého čreva obnovia a postupne sa vracajú k typickému vzhľadu a funkčnosti. V prípade ak sa jedná o celiakiu prítomnosť antigénov a ich aktivita v krvi sa zníži a krvné testy na celiakiu budú negatívne. Môže sa tak stať, že ak sa pacient rozhodne navštíviť lekára po vylúčení lepku zo stravy bude diagnóza zamietnutá. Dôležitú úlohu zohráva časové obdobie, ako dlho je bezlepková diéta zaradená do stravy. Je vhodné pri podozrení na intoleranciu lepku ihneď navštíviť lekára. Je dôležité riešiť celkovú anamnézu jedinca, ktorá môže lekárom pomôcť pri diagnostike a predísť tak zbytočným komplikáciám.

Mgr. Veronika Mičianová , Phd.

Čítajte ďalej

Chuť na sladké http://imwell.sk/blog/prečo-mám-hneď-po-jedle-chuť-na-niečo-sladké

Ako sa zbaviť nafukovania I.časť http://imwell.sk/blog/ako-sa-zbaviť-nafukovania

Veľká osmička - osem najčastejších potravinových alergénov http://imwell.sk/blog/veľká-osmička-osem-najčastejších-potravinových-alergénov

Pojmy, ktoré by ste mali poznať pri potravinovej alergii a intolerancii http://imwell.sk/blog/pojmy-ktoré-by-ste-mali-poznať-pri-potravinovej-alergii-a-intolerancii

Príznaky potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/som-alergický-na-potraviny-4-príznaky-ktoré-vám-povedia-viac

Príčiny potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/príčiny-vzniku-potravinových-alergií

Liečba potravinovej alergie http://imwell.sk/blog/liečba-potravinovej-alergie

Potravinová intolerancia http://imwell.sk/blog/potravinová-intolerancia